Matriell kärlek ♥

Åh, jag är verkligen kär! Alltså att man kan förälska sig i lite kalvskinn är helt galet, men jag har verkligen hittat min favoritsadel idag. Sharpman var ute och första sadeln vi la på satt som en smäck! Ingen diskussion, jag satt som gjuten i den och Gustav rörde sig fritt. I love it! Så nu har vi en Antarés dressyrsadel som jag kommer få arbeta ihjäl mig för att kunna betala. Men såå värt de, nu ska vi lägga fokus på dressyren ett tag.
 
Vi har fått ytterligare en Antarés i familjen ♥ 
 
 

Snapshots

Min dator kallar dessa bilder så, då gör jag de också!
Från dagens tömkörning med Sara, ni får hålla tillgodo med dessa tills filmen laddats klart. Hur snygg är han inte?! Tänk vad lite vita lindor och "dressyrlindning" kan göra, helt plötsligt ser han ju ut som en dressyrhäst!! ;-)
 
 
Bonusbild från Instagram. Denna tog vi efter tömkörningen. Lite mer muskler bak sen är han precis så som jag vill ha honom. Är extrem skillnad på ryggmusklerna, nu är han mycket rundare över ryggen :-)
 
 
 

23 februari 2014

God morgon.
Vilken natt.. Fick åka upp till akuten strax efter midnatt trots allt. Den där värken i buken blev värre och jag kunde inte slappna av och sova. Så jag fick ringa och väcka min stackars mamma som körde upp mig och höll mig sällskap. Världens bästa mamma, vet inte hur jag någonsin ska kunna klara mig utan min bästa vän ♥
 
Hur som helst så kunde läkarna inte säga helt vad smärtan kom ifrån. Alla prover såg bra ut, men dom såg och kände min smärta plus att jag var lite svullen lågt ner över buken. Men tyvärr kunde ingenting göras i natt utan blev hemskickad precis som jag trodde. Är det inte bättre på måndag/tisdag någon gång där så ska jag ringa. Då blir det en gynekolog som får kolla om de är något fel på äggstockarna. Hoppas innerligt att smärtan släpper haha
 
Smärtan känns fortfarande, men ska jag vara ärlig så känner jag mig mest trött nu. Dåligt med sömn är aldrig bra. Sara ska i alla fall tömköra Gurkan idag, klarar inte av att rida. Får se om jag kanske filmar lite :-) Ska fota massa salu saker också! Har schabrak, stövlar, stigbyglar, hjälmar och täcken till salu.
 
 

22 februari 2014

Alltså jag har lite svårt att sätta ord på dagens ridpass. Är liksom lite blandade känslor efter passet, samtidigt som det är lite frustation, glädje och en känsla av "men va fan vi kan bättre" så är jag så jäkla nöjd. Konstigt jag vet!
 
Idag stod det banhoppning på schemat. Erika hade skissat på riktig bra banor med kombination och relaterade avstånd vilket passade oss perfekt. Vi skulle köra lite tävlingstänkt idag genom att bara hoppa fram på ett räcke och en oxer för att sedan rulla på banan direkt. Gurkan har ju inte hoppat en hel bana sedan vår sista tävling i oktober 2012.. De är ett tag sedan, man glömmer lätt bort det ibland. Jag valde att sätta hinderhöjden på 80cm, dels för att känna lite "höjd", för att se om han tvekade någon samt för att vi ska känna oss lite redo inför vår kommande tävlingsstart.
 
Gurkan var sjukt svår idag. Han var extremt laddad och pigg, låg på som tusan och ville inte riktigt slappna av. Samtidigt som han var skit seg och inte tog skänklen ordentligt. Han gick liksom inte fram ordentligt till bettet och sprakade mot skänkeln. Valde att sätta på en kort sporre så jag skulle slippa sparka på honom och det blev betydlig bättre samtidigt som han blev skit arg! haha
 
Hoppningen då? Ja, vad ska jag säga egentligen. Han hoppade helt okej, inte i en bom och inte en tanke på att stanna, trots att vi dragit fram vattenmatta och allt. Men han hoppar fortfarande lite mer framåt än uppåt och blir gärna lite på. Har honom helt okej innan hindren, han biter sig lite i bringan och låser sig lite, men ändå okej. Efteråt är det cirkus! Han sticker, kör upp huvudet och tjafsar i handen. Det är så extremt frustrerande!! För jag är skitnöjd med att han gör de så pass okomplicerat med tanke på alla problem vi haft med bommar osv, samtidigt som jag som sagt blir arg över att han inte är lydigare i hoppningen eftersom han känns så lydig i övrigt.
 
Sen ska jag inte skylla allting på honom heller, för jag red inte bra 100% av passet. Har under hela natten legat med galna buksmärtor som enligt läkare "inte är nått att oroa sig för".. Så dålig sömn i kombination med smärta, då är det faktiskt dumt av mig att sätta mig och göra ett sånt här pass. Skärpning till nästa gång helt enkelt, tusen procent fokus då och inga genvägar!
 
Aa, nae vet inte vad jag ska tycka faktiskt haha. Nöjd kan vi väl summera trots allt. Jag får tänka på att det var extremt länge sedan vi gjorde de här, båda han och jag har ju tappat ganska mycket. Han gör de här med lite skräckblandad förtjusning. Så ja tror helt enkelt att jag får ge de lite tid, de kommer bli bättre, pluttisen :-) ♥
 
 
Ja ber om ursäkt för den dåliga ridningen bitvis. Såhär i efterhand kanske vi inte skulle ha hoppat idag.

20 februari 2014

Hejhopp! Sitter på jobbet, har lunchrast. Passar på att andas lite då det är världens drag här just nu. 

Idag startade vi ju sportlovsrean, vilket innebär att vi fortsätter med en del på halva reapriset samt att lite nytt tillkommit på 50% plus den stora dragaren just nu med 30% på flera utvalda täcken. Bland annat vintertäcken, 100g täcken, halsar, innetäcken och även några hundtäcken!! Riktigt bra erbjudande tycker ja :-) vi har ett skitsnyggt ulltäcke som jag mer än gärna köpt, men ska hålla i pengarna tänkte ja hehe

Förövrigt så skrittade jag ut imorse på Gurkan, jättesnäll. Blir helt till mig, bra tre dagar i rad i ridningen! Minns för ett år sedan när han gick skapligt varannan dag typ o varannan var han knappt ridbar, plutten ❤️ 

Har även bokat sadelutprovning med Sharpman. Pratade med Emma som hjälpt mig med sadlarna nu i över 5års tid, så jäkla nöjd!!! Emma är verkligen toppen, skönt att man kan lita på någon till 120% när de gäller något så viktigt. Så på onsdag 26e provar vi ut en dressyrsadel, jag vill ju helst ha en Antares eftersom jag älskar hoppsadeln, men vi får se ;-) nu back to work!!




19 februari 2014

Dagens ridpass kan summeras i ett ord, wow!
Vanligtvis brukar jag bara skritta ut eller promenera med Gustav efter att han har hoppat, vilket vi gjorde igår. Men jag kände att jag behövde rida igenom honom ordentligt idag eftersom jag kände att jag inte riktigt hade honom lösgjord till 110% igår. Och gud så glad jag är över det beslutet!
 
Var väldigt noggrann och konsekvent med dagens ridpass, vilket alltid lönar sig. Läste ett riktigt bra blogginlägg här om dagen där en klok människa skrev att "genvägar är senvägar", tog till mig det och verkligen tänkte igenom det. Och visst är det så, vi kan inte skynda eller slarva med det vardagliga och tro att vi ska komma framåt på de, för de blir bara fel i slutändan i alla fall.
 
Så dagens ridpass var fullt fokus på en lugn, avslappnad och harmonisk Gustav som inte fick gå vidare i sina övningar innan han gjorde allting bra. Dvs, vi skrittjobbade tills skritten var så pass bra att vi kunde komma igång i trav. Jobbade mycket med sidvärtsrörelserna, spårningen och övergångar. Han kändes riktigt fin idag, sög på bettet utan att ligga på och var faktiskt väldigt bra i formen också. Plockade bort stigläder och stigbyglar så jag verkligen kom ner i sadeln och jobbade med magmusklerna.
 
Galoppen.. Ja vad ska jag säga. Lösgjord från början - gunghäst galopp. Kom verkligen till arbete och kunde jobba honom ordentligt i galoppen. Samla, korta, länga, öka samt lite svag öppna och förvänd galopp. Jobbar honom gärna lite innanför spåret så jag verkligen känner om han är rak, likadant gillar jag att rida upp på medellinjen mot spegeln för att verkligen få honom under sig.
 
Mamma smygfilmade lite under vänster galoppen, vilket som tur är hans bästa också ;-) och jag kan liksom inte sluta titta på filmen. Längtar så efter en dressyrsadel nu så jag får testa mer ordentligt hur han känns. Min lilla magkänsla säger lite smått att han nog skulle passa tio gånger bättre som dressyrhäst igentligen..
 
 
Världens finaste kille! Såhär vill jag ha honom jämt, avslappnad, harmonisk och ridbar ♥

Fantastisk service

Kommer ni ihåg att jag beställde ett träns från PS of Sweden? Flat Out revolution tog jag då, enbart egentligen för att det var den enda modellen ja tyckte var någelunda snygg. 

Tyvärr fick jag ju skicka tillbaka de efter att kvalitén inte var som de utlovat och de kom sedan fram till att alla dessa träns från denna leverans var dåliga. Så alla återkallades o de skulle skicka ut nya. 

Här om dagen såg jag att de släppt ett nytt träns, youngster revolution. Ett simpelt träns med remontnosgrimma. Fick lite ångest att jag inte väntat på de istället eftersom jag vet att Gurkan går så mkt bättre på remont. Fick lite panik och skickade iväg ett mail till PS.

Frågade helt enkelt om jag inte kunde få byta, ta ett youngster istället för ett nytt Flat out. 

Och vet ni vad ja fick för svar? De va inga som helst problem och dom skulle skicka ett youngster till mig direkt! Alltså wow säger jag bara! Här snackar vi kundservice delux. Så tacksam eftersom jag vet att min häst går bättre på den nosgrimman och nu slipper jag köpa ytterligare ett träns! 

Tack snälla PS, ni anar inte hur tacksam jag är! Längtar efter att få prova youngster modellen :) 
Lovar att utvärdera tränset sen, men rekomenderar iaf servicen hos företaget, fler borde ta efter! 
Blir alltså de nedre tränset istället för de övre. Förövrigt är de Karins snygga Gandalf som är modell för youngster tränset :) 



18 februari 2014

Tisdag och dagen till ära var jag faktiskt ledig. Kunde ta mig god tid i stallet utan att stressa och verkligen njuta av min fina häst. Som för övrigt inte vill komma in från hagen idag haha kunde inte göra annat än skratta åt honom! Han kom springandes mot mig, var ca ½ meter ifrån mig och sprang förbi, bockade och pep! Sen rullade han sig mitt framför ögonen på mig också, alltså söt ponny, tror det är lite vårkänslor i kroppen på honom nu.
 
Hur som helst så skuttade vi lite i ridhuset idag. Hade en plan att rida lite lydnad på hackamoret, helt enkelt för att se hur mycket jag faktiskt kan rida honom enbart för hjälperna. Fick tänka om lite när vi väl kommit igång och hoppat så att säga, blev lite överkurs idag. Under framridningen var han i alla fall jättefin och han känns riktigt harmonisk på det bettlösa så jag tror att vi ska försöka rida vidare på det i hoppningen.
 
Den här var alltså tanken från början. En övning jag gjorde senast på Cassiopeia uppe i VRF's ridhus, så ja det var ett tag sedan. Tanken är alltså att du bygger upp 5 ganska låga räcken på medelinjen som du sedan ska "zick-zacka" över. Här måste du som ryttare verkligen ha klart för dig hur du ska rida eftersom hästen ska landa i "fel galopp" för att du ska slippa byta, lägga en volt åt, vad jag tycker känns fel hål och sedan rulla på nästa. Här tränar man verkligen på hur man samarbetar med hästen och den är ganska avslöjande för om hästen är uppmärksam på dig och om du verkligen har blick och väg rätt planerad. Sjuuukt svår men rolig! Tyvärr inget för Gustav idag ;-)
 

Istället gjorde vi en liten bana av de. Eftersom de flesta hindrerna kommer lite kort ur sväng så tyckte jag ändå att det blev en relativt bra övning. Gustav var extremt laddad idag, låg på som tusan i hackamoret. Min känsla var ändå bra och jag tänkte mer på galoppen idag, att ha den lite mer fram och mer aktiv. Jag är faktiskt nöjd, visst att det inte var 110% idag, men han river inte och han stannar inte, vilket känns bra! Avslutade på en kryssoxer, lite högre och då stannade han två gånger. Men han blev nog lite överraskad, tog om den och han gjorde det toppenbra!
 
 
Mitt problem idag är att jag inte riktigt kan bestämma mig vilket bett jag ska hoppa på.. Jag har mer kontroll och kan reglera avstånden och avsprångspunkten betydligt mer och bättre på bettet. Men han känns lite friare och bättre i galoppen på hackamoret. Tror att jag kan få samma känsla på bettet om jag bara släpper spärren lite och galopperar på, men ja tycker de är svårt att hitta nått som känns klockrent typ. Får prova lite till!
 
Dagens hoppeponny!!! ♥
 
 
 

17 februari 2014

God morgon.
Sitter i soffan och dricker min tredje kopp med kaffe, hej måndag idag är jag trött så att säga. Känns att det varit en tuff och lång vecka, kroppen känns riktigt sliten idag. Som tur är så jobbar jag bara idag, sen är jag ledig två dagar.
 
Hur som helst så började jag min morgon i stallet, fixade alla sysslor, ryktade Gurkan och åkte hem. Hade glömt bort att Marcus skulle ha bilen idag, så hann tyvärr inte rida. Men vila kanske kan vara bra för honom idag ändå!
 
Nu, dags att ta tag i dagen och åka till jobbet, hörs osv :-)
 
 

Hackamor

Tänkte jag skulle visa hur mitt omsydda hackamor blev tillslut!
Det skomakaren har gjort är att sätta dit en extra läderbit på hela hackmoret, så lädret nu är dubbelt så tjockt. Han har förstärkt spännena så de ska hålla för ordentliga ryck. Dessutom sydde han dit nosluddet så de sitter, men satte spännet på utsidan så jag lätt ska kunna reglera det utan att ta bort nosluddet osv. Blev superbra! Mer eller mindre precis så ja hade tänkt faktiskt! :-)
Dock missade han att dubbelsy på kedje-delen, men den hade jag ändå tänkt att byta ut till en annan kedja. 200kr fick jag betala, de tyckte jag var okej för de fina jobb han gjorde.
 
 

16 februari 2014

God morgon! Hade tänkt att skriva här igår kväll när jag kom hem från stallet, men efter duschen så somnade jag gott i sängen istället. Men, nu får ni ju turen att höra ifrån mig idag istället.
 
Trimmade Gurkan över lite bommar igår. Var ensam i ridhuset igår kväll så passade på! La ut som en liten bana med olika linjer, där jag skulle kunna variera både linjer och avstånd - supernyttig övning. Valde att prova honom på bett igår för att se om det blivit någon skillnad efter tandläkarbesöket och två veckor på hackamor. Och visst, hade en helt ny häst när jag red! wow säger jag bara..
 
Han var lätt i handen, sög fint på bettet och kändes så harmonisk. Han kunde trava över bommarna utan att spänna sig och bråka. Även i galoppen rullade han över med lätthet! Sen blir han ganska fort trött och då dippar han in lite med näsan och blir stark. Men valde att göra halt när han låg på som mest och rygga några steg, sen var han sådär harmonisk igen. Världens bästa kille ♥ Travhoppade även ett litet räcke som han gjorde bra.
 
Övningar som den här är verkligen supernyttig och han skulle behöva göra de 2-3 gånger i veckan egentligen för att stärka sig själv. Ska prova en liknande övning i veckan fast på hackamoret för att se vad vårt "framtida bett" ska vara. Bästa ponnyskrutt, verklige supernöjd över honom igår!!
 
Mamma filmade lite. Tyvärr ballade telefonen ur efter en stund så sista filmerna blev dyngsuddiga. Men man ser ju lite i alla fall.
 
 
- Note to self till nästa gång; våga galoppera på liiite mer för att få en jämnade galopp hela vägen. Våga ändra galoppen oftare så vi inte "fastnar".

Alla ♥ dag

Överskattad dag eller inte, den finns i alla fall.
 
Haft en härlig dag på jobbet där vi sålt massvis med fina presenter, kul. Vissa är verkligen helt övergenerösa med presenter på alla hjärtans dag, nästan så jag blir lite avundsjuk.
 
Provade Spooks kläderna idag för att få en uppfattning om storlek osv. Viktigt att vi i personalen försöker prova alla nya saker som kommer in, oavsett vilken kollektion eller märke det kommer ifrån. Detta just för att vi ska kunna hjälpa kunden på bästa sätt. Har vi provat kläderna så har vi ju full koll på storleken, om den är liten eller stor, passformen och känsla. Hur som helst så gillade jag allt från Spooks!
 
Har sedan innan Chalet västen i brun/rosa och älskar den. Den modellen vi kommer att ha inne är Snoopy, den är lite "fluffigare" än Chalet. Jättemysig och jag skulle lätt kunna ha den till vardags! Ridbyxorna var grymt sköna, riktigt skönt material som var mjuk och smidigt så det kändes verkligen inte som en helskodd ridbyxa. Satt snyggt och var halvhög i midjan, gillar den! Tävlingstoppen var jättegullig också, skönt material. Den vanliga pikén var ganska enkel om man jämför med tex HV Polo. Den hade ett skönt material, men den kändes nästan lite för flickig för mig, men allt i oceanblå är ju apsnyggt ;-) Kavajen var ren kärlek! haha typiskt, men så skön alltså!
 
 
Har avnjutit en god middag med Marcus innan han drog vidare till sitt jobb.. De är dessa dagar jag verkligen hatar att vi går om varandra. En annan vidrig sak är att jag kollade tävlingsterminen och det finns inte en enda tävling jag kan åka om jag inte vill åka typ 200mil. Kul, tack för den! Alla ligger på fel helg, de är dessa tider jag önskar att jag hade ett måndag - fredags jobb. De va de - god natt!
 

Träning, när?

Fick den här kommentaren onsdags och tyckte den var superbra och kände att "det här kan jag skriva ett inlägg om". Kanske för att det finns någon mer än Alex som undrar samma sak. Så, här kommer ett litet inlägg om mina tankar kring detta.
 
Tanken var att vi skulle börja rida för tränare ganska direkt efter att han blev friskförklarad, alltså i slutet av januari/början på februari. Men tyvärr så har saker hamnat emellan och då har jag helt enkelt fått prioritera. Sadeln låg inte helt 100, munnen kändes inte bra och det tog sin lilla tid innan vi fick en tid. Jag har jobbat lite mer än vad jag ska så det har helt enkelt inte funnits den tiden (och ekonomin heller) till att boka träning. Och nu ska han ju ridas på hackamor då i alla fall en vecka till. Så varför jag inte kommit igång tidigare är helt enkelt för att det kommit så mycket andra saker emellan..
 
Men så fort jag börjat rida honom på bett igen så kommer jag boka träning och framför allt då dressyrträning. (ska ju även boka sadelutprovning för dressyrsadel äntligen) Jag känner inte att han är redo för att hopptränas - mentalt. Jag har turen att ändå få väldigt mycket hjälp från backen när jag rider hemma, sen är det självklart inte samma sak som att rida för tränare. Men vi har väldigt många duktiga ögon i stallet som jag litar på och har man en dag då det inte fungerar alls så finns det nästan alltid hjälp att få, vilket är skönt.
 
Jag har själv blivit mycket mer noggrann i min ridning efter Gustavs skada. Jag ser till att ha en plan för varje ridpass så vi inte bara sitter och snurrar på en volt. Jag försöker hela tiden tänka på min egna sits och titta ofta i spegeln för att se så känslan stämmer. Om man får "skryta" lite (vilket man väldigt ofta inte får i Sverige) så tycker jag att min känsla i ridningen har förbättras enormt och jag har mycket lättare för mig än någonsin att känna när de är rätt och när det är fel så att säga. Jag har verkligen lärt mig att känna av hästen och ställa om ridningen efter hästen.
 
Men för att svara mer konkret på din fråga. NU tycker jag att det är läge egentligen att rida för tränare. Som sagt, även om det bara är 30minuter kanske så är det ändå en hjälp man får. Jag kommer att rida för Marie igen, precis som jag gjorde innan Gustavs operation. För jag klickade verkligen med henne, så ja hoppas verkligen att hon tränar fortfarande! Och till en början så kommer jag att rida varannan vecka, tills vi har byggt upp lite mer kondition.
 
Hoppningen kommer jag att avvakta lite med tills han känns mer säker. Men när vi väl är igång sen så hoppas jag att Cornelia har tid för oss igen :-) Just nu är de så pass mkt basic att vi nog reder ut de själva.
 
Hoppas det var svar nog! Har ni några frågor på de får ni gärna kommentera!

10 februari 2014

Vad roligt att så många ville svara på vad ni red på för bett, det verkar vara de "vanliga, hedliga" betten som är populärast. Dvs. tredelade tränsbett och novabett. Tycker det är kul att läsa om andras erfarenheter osv, lär sig alltid något nytt.
 
Hur som helst så har inget nytt spännande hänt. Skrittade ut Gustav i söndags tillsammans med Frida och Bilinda, vill att han ska röra på sig efter hård ansträngning. Så en skrittur efter lördagens hoppning var perfekt. Idag vilar han, brukar inte hinna att rida på måndagar innan jobbet så de passar som en bra vilodag.
 
Varit på gymmet och tränat idag igen, går riktigt bra nu. Kör gym två dagar i veckan och löpning en dag, så försöker i alla fall träna tre dagar i veckan utöver ridningen, känns lite lagom. Har kommit in i träningen så pass ordentligt att jag tycker det är superkul, är inte bara ett måste längre utan de känns lätt och roligt!
 
Nä, jag har faktiskt inget vettigt att skriva så jag tycker vi avslutar här. Några önskemål om inlägg? ;-)
 
 

8 februari 2014

Idag har världens bästa ponnyskrutt hoppat, helt utan att tveka! Gissa om jag är lycklig!? ♥
 
Vi är ju fortfarande på en väldigt basic nivå, där allt handlar om att det ska vara enkelt och roligt. Därför får han styra ganska mycket själv fortfarande, så de blir lätt lite övertempo, fel avstånd osv. Men så länge han är såhär positiv så får det vara så. Idag ökade vi på svårighetsgraden lite grann, jag har känt lite efter de första två gångerna vi skuttat att han blivit lite explosiv och eftersom jag inte vill bråka för mycket i handen så behövde han en "bromsa-upp-sig-själv-övning". Så idag blev det studs och kombinationshoppning.
 
Jag trodde faktiskt att han skulle totalvägra på studsen eftersom han inte har så goda minnen av de, men gud vad han chockade mig! Superduktig var han verkligen. Hade en 4-stud där vartannat hinder var lite lägre, ca 50cm och vartannat lite högre, ca 70cm. Detta för att han skulle tänka till lite och bromsa in lite själv. Sen hade jag även en kombination med oxer-räcke på 7m där jag la en bom på 3.5m emellan för att han inte bara skulle springa på. Verkligen helt underbar att rida idag, positiv, pigg men ändå lyhörd.
 
Känns även riktigt bra på hackamor faktiskt. De enda är väl att jag skulle vilja ha honom tillbaka lite mer på bakbenen, men vi får jobba på det. Nu ska vi öka lite succesivt och sätta lite mer krav på honom, men fortfarande på en basic nivå. Ser fram emot den här våren så mycket :-)
 
 

Olivgrönt tillsammans med marin

Helt kär i nya kollektionen från JH.. Drömmer mig bort lite..
 
Allt utom hjälm och boots från Hööks.
 
Är det något som verkligen funkar tillsammans och är snyggt så är det definitivt olivgrönt, marin och brunt!
Ridbyxorna är så grymt sköna! Riktigt hög midja och lite bredare linning i bak som gör att dom sitter still även när du sätter dig i sadeln. Lycra nertill istället för kardborre, love it. Dessutom i en snygg olivgrön färg med snygga gulddetaljer och brodyr. Helt kär i dom! Priset är 799 kr, något jag ändå tycker är helt okej för ett par helskodda ridbyxor. Pikén är superskön, kan tänka mig att den andas ganska bra då det inte är en vanlig bomullströja. Men här kan du ju matcha med vilken marinblå piké eller tröja som helst, bara att denna verkligen passar in på de övriga. Schabraket.. Alltså behöver jag verkligen ens säga någonting?! ♥
 
Det är bara en grej som saknas. Dressyrsadel! Snälla ekonomin, ge mig råd att köpa en jäkla dressyrsadel NU!
 

Den eviga bettfrågan

Egentligen så orkar jag inte med all diskussion och hets som just nu pågår. Är det inte om anatomiska träns, märkenas vara eller icke varande, hur hästsporten är diskriminerande osv så är det bettets inverkan. Ni förstår grejen, det ska alltid diskuteras om någonting och det är alltid någon de ska irritera. Det finns alltid "den eviga frågan" om precis allt..
 
Ibland känns det som att du inte kan ställa en enkel fråga utan att det ska diskuteras också. Jag kan ställa en fråga, de enda jag vill ha är ett enkelt svar inte ett svar och sedan en stor jävla diskussion om den frågan. Åh ibland orkar jag inte med hästsporten, hästmänniskorna och alla andra haha
 
Därför tänker jag bara ställa en enkel fråga, enbart för att jag är lite nyfiken och vill höra andras erfarenheter osv. Sen kan ni välja att diskutera om ni vill, jag vill bara ha svar på frågan för att se vad som är "populärast" eller kanske "mest modernt" ;-)
 
Vilket bett rider du på mest? Har du något favorit bett eller märke?
 
 
Jag själv varierar idag mellan;
♦ Ponnyhackamor från Hööks
♦ 3-delat anatomiskt bett från Hööks
♦ 3-delat sötmalmsbett från Hööks
♦ Novabett från Hööks.
 
Favoriten? För Gustavs del, sötmalmsbettet. Skulle vara sjukt intressant att prova ett pee wee bett eller ett Beris alt. Poponcini baby pelham senare i framtiden. Önskar man hade världens vägg med bara bett, enbart för att kunna pröva sig fram.  
 

7 februari 2014

Och så var det ett tag sedan senast igen.. Det är den där motivationen till att skriva som sviker mig lite igen. Förstår fortfarande inte grejen, varför den försvinner när jag väl startar datorn och innan jag startar den så finns den där. Bra konstigt kan ja tycka. Kan ju vara så att motivationen inte riktigt finns där pga. att motivationen inte är på topp i övrigt heller så att säga.
 
Hur som helst, nu släpper vi motivationssnacket! Idag var jag med Gustav hos Djurtanvårdskliniken i Söderköping. Var ju ett år sedan vi kollade tänderna på honom senast på klinik så kände att det kanske var dags. Munnen såg riktigt bra ut, de såg inga större skador och inga överbett (som vi har hört tidigare). De enda Gustav hade denna gång var en liten skada i gommen, en form av bitskada som gjort att tandköttet blivit lite svullet. Så de slipade ner de bakre tänderna lite för att hjälpa till med svullnaden och sedan spolade rent bara. Inga större skador som sagt, men vi ska tillbaka i mitten på juli för att checka av att det inte blivit värre.
 
Vi passade på att prata lite bett och nosgrimmor också och Torbjörn tyckte att jag skulle fortsätta som jag gjort nu senaste två veckorna. Han ska jobbas på hackamor nu i två veckor bara för att hans svullnad ska läka. Sedan ska jag kombinera hackamor tillsammans med antingen sötmalmsbettet eller de 3-delade anatomiska eftersom det är de han fungerat bäst på. Hela den här veckan har jag ridit på ett ponnyhack och han varit så himla fin att rida! Torbjörn sa att dessa känsliga hästar oftast fungerar bäst på att variera vanligt tränsbett med hackamor för att inte skapa spänningar. Så vi kör på och provar!
 
Så idag var jag och köpte ett nytt ponnyhack, en läderrem och ett nosludd som tillsammans ska lämnas in till skomakaren på måndag - då ska han sy om originalhackamoret till mig. Varför? För att vi har lyckats slita sönder 3st ponnyhack innan och jag vill inte riskera det igen om vi nu ska fortsätta rida på de. Så en extra läderrem ska sys dit samt ett tunt nosludd på undersidan för att motverka ev. skav på min känsliga kille. Ni kommer få se bilder sen! Dessutom skulle jag behöva köpa denna, någon som vet vart den går att köpa billigt? Brun stl full!
 
 
 
 

Utvärdering, PS of Sweden

Ja, då har jag haft mitt PS träns i lite mer än en vecka så tänkte att det var dags att utvärdera det.
Jag kan börja med att säga att jag är inte speciellt imponerad.
 
Modellen jag valde att prova var Flat Out Revolution. Ett klassikt träns med den lite moderna modellen av hunterträns, dvs den platta nosgrimman. Alla PS är konstruerade utan käkrem vilket är toppen. Det blir så himla mycket smidigare att tränsa och jag har aldrig riktigt gillat käkremen så, that's good.
 
Tränset är anatomiskt och de paddade nackstycket ska göra att trycket blir mer jämt fördelat. Eftersom Gustav är ganska så känslig bakom öronen så trodde jag verkligen stenhårt på att det här tränset skulle bli kanon. Men ärligt talat så känns nästan nackstycket lite klumpigt jämt emot de övriga tränsdelarna. På Gustav hamnar nackstycket lite i lutning framåt mot öronen, något jag inte riktigt gillar. Har dock smort och hållt på nu i en veckas tid så nu tycker jag att det sitter bra.
 
Att snokremmen är avtagbar är också superbra. Nosgrimman ska tydligen vara längre än normalt för att kindbenen ska lämnas fria. Inget jag lagt jättemycket märke till, har inte haft de problemet riktigt på några av mina andra träns heller så kanske är därför. Att pannbandet har klick-it funktion borde ju fan alla träns ha, snacka om smidigt!!!
 
 
 
Vad tycker jag då?
Ridmässigt? - Känner faktiskt ingen större skillnad mot mitt Dyón eller mitt Hööks träns om jag ska vara ärlig. Jag har ridit med det 5 gånger nu och 2 av gångerna har jag väl känt att Gustav sökt sig lite i en bättre form. Men om det är pga. tränset eller dagsformen är svår att avgöra. De andra 3 gångerna har Gustav faktiskt gått sämre med PS tränset än vad han gör på remontnosgrimman. Så ridmässigt är jag inte imponerad, jag har lovat mig själv att ge de 1 månad men som de känns nu tror jag inte att tränset kommer göra någon skillnad i vår ridning. Såhär i efterhand kanske man borde ha tagit en remontmodell eftersom han går allra bäst på de.. Samtidigt som han funkar riktigt bra på mitt anatomiska från Dyón med aachennosgrimma.
 
Just här sitter nosgrimman lite högt upp dock.
 
Kvaltitén då? - Riktigt besviken! När tränset kom så kändes det hårt och stelt, då trodde jag att det berodde på att det legat kallt när det skickats. Smorde upp tränset lite försiktigt men ingen skillnad på kvalitén. Tränset är fortfarande hårt och känns nästan lite plastigt i materialet. Jag är väldigt pedant med mina prylar och har haft koll varje dag om det blivit bättre. Har smort upp det lite lätt efter varje gång jag använt de men kvalitén är inte alls som jag tänkt de. Lädret har redan börjat spricka och blivit fult, trots pedant skötsel och de gör mig besviken. Tränset är ändå så pass dyrt. Har mailat PS och frågat om detta är "normalt" eller om jag fått ett måndags exemplar, för de känns som sagt inte riktigt okej.. Såhär står det på deras hemsida "Tränsen är tillverkade i finaste läder och är 100% ekologiska, från garvning och färgning till läderfinish." Mitt träns från Hööks som jag haft nu i snart 2 år har inte en enda spricka och då var det 1000kr billigare..
 
Såhär ser mitt träns ut efter 4 användningar.. Okej eller inte?
 
 
Nä, jag är som sagt inte riktigt nöjd. Väntar spänt på svar ifrån PS, ska bli intressant att se vad dom har att säga om kvalitén. Har blivit jättetrevligt bemött innan jag fick mitt träns, så servicen kan man absolut inte klaga på. Jättegulliga och trevliga och dom känns väldigt måna om sina kunder. Hoppas innerligt att detta bara är ett måndags ex.. Dock får detta träns endast 1 av 5 morötter så att säga..
 
 
EDIT
Fick svar från PS ganska omgående att det absolut var ett måndagsex och det absolut inte ska se ut så. Dom beklagade och bad mig skicka tillbaka tränset direkt så dom kunde lösa de. Som sagt - här snackar vi service! Tack PS för så snabbt svar och helt fantastisk service!! :-)